HU-Főoldal

Angol

Tanúsítvány felfüggesztés és visszavonás

A TANÚSÍTVÁNY FELFÜGGESZTÉS OKAI

 

Irányítási rendszer tanúsítvány a kövekező okok miatt függeszthető fel:

 • Ha a felügyeleti/rövid határidejű felügyeleti audit ezt eredményezi
 • Ha a súlyos nemmegfelelőségek nem kerülnek kijavításra a meghatározott időn belül (max. 60 nap)
 • Ha a felügyeleti auditot az ügyfél nem teszi lehetővé a szerződésnek megfelelően
 • Ha a rövid határidejű felügyeleti auditot az ügyfél nem teszi lehetővé 
 • Információs kötelezettség megszegése esetén - amennyiben a kommunikáció határozott befolyással van az irányítási rendszer működésére
 • A tanúsítvány vagy a tanúsítási jel nem megfelelő alkalmazása esetében
 • A tanúsító testülettel szemben fennálló kötelezettség nemteljesítése esetén - ha a teljesítési kötelezettség utáni 30 napot követően sem történik meg a teljesítés

 

A tanúsítvány feflüggesztési eljárás

  A Tanúsító Testület igazgatója dönt  tanúsítvány felfüggesztéséről a "Döntés a tanúsítvány felfüggesztéséről" szóló nyomtatvány kiállításával, amelyen a tanúsítvány újraérvényesítésének követelményeit is meghatározza. A döntést eljuttatjuk az ügyfél részére és az információ a QSCert weboldalán is megjelenik. A tanúsított szervezet a tanúsítvány felfüggesztés ideje alatt nem jogosult a tanúsítvány és a tanúsítási jel használatára, illetve az azokra történő bármely utalásra.

  Maximálisan 60 napra függeszthető fel a tanúsítvány. Ha a tanúsítvány felfüggesztésének oka ezen időszak után is még fennáll, a Tanúsító Testület köteles visszavonni a kiadott tanúsítványt.

   

  A felfüggesztett tanúsítvány érvényességének visszaállítási eljárása

   

  Amennyiben a "Döntés a tanúsítvány felfüggesztéséről" szóló nyomtatványban foglalt követelmények teljesülnek, a Tanúsító Testület igazgatója kiadja a "Döntés a Tanúsítvány újraérvényesítéséről" szóló igazolást. Ezt az igazolást továbbítjuk az auditált szervezet részére és az információ a QSCert weboldalán is megjelenik.

   

  A TANÚSÍTVÁNY VISSZAVONÁS OKAI

   

  Irányítási rendszer tanúsítvány a kövekező okok miatt vonható vissza:

  • Ha a felfüggesztés oka a kijelölt időn belül - 60 nap - nem került megszüntetésre 
  • Ha a tanúsított szervezet használta a tanúsítványt vagy utalt rá a tanúsítvány felfüggesztés időtartama alatt
  • A Tanúsítandó vagyona csődeljárás alá kerül, vagy a csődeljárást visszautasítják vagy leállítják vagyon hiányában, vagy a csődbeadvány  által kimutatott vagyontárgyak az előzetes adminisztrátori költségek fedezésére nem elegendőek.
  • A tanúsított szervezet kérésére

   

  A tanúsítvány visszavonási eljárás

   A fenti meghatározások visszaigazolásául a Tanúsító Testület igazgatója kiadja a "Döntés a tanúsítvány visszavonásáról" igazolást. A döntést a tanúsított szervezet részére eljuttatjuk és az információ a QSCert weboldalán is megjelenik.