HU-Főoldal

Angol

Tanúsítás ISO 22000 szerint

Az elmúlt évtizedekben - köszönhetően az élelmiszerbotrányok áradatának – a higiénia és az élelmiszerek biztonsága a fogyasztók érdeklődésének középpontjába került. Tekintettel arra, hogy ez a fenyegetés nem ismer határokat, a köz nyomása nőtt abban a tekintetben, hogy az élelmiszerek biztonsága növekedjék, a biztonság mérése pedig fejlesztésre kerüljön.
Az EU úgy reagált, hogy számos jogi szabályozást hozott létre az élelmiszerek biztonsága területén. A gyártóknak a szabályozásokat be kell építeni az irányítási rendszerükbe rövid időn belül. Ez további nyomást okoz a gyártóknak, feldolgozóknak, disztribútoroknak, hogy versenyképességük fenntartásával kifejezetten, átláthatóan és hitelesen bizonyítsák, hogy teljesítik a jogi előírásokat a gyakorlatban a biztonság és a higiénia területén belül az egész élelmiszerláncot tekintve.

Az alapvető irányítási eszköz a fent említett követelmények teljesítésére és a vevők bizalmának megnyerésére és megtartására az (ÉBIR) Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer (Food Safety Management System / FSMS) bevezetése az ISO 22000 szabvány szerint.
A nemzetközi szabvány meghatározza az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer követelményeit, amelyek kapcsolódnak az általánosan elfogadott élelmiszerbiztonság biztosítását szolgáló főbb elemekhez, mert integrálja a HACCP rendszer szabályait és alkalmazásának lépéseit.
Ez a nemzetközi szabvány az ISO 9001 szabványhoz kapcsolódóan tartalmaz előírásokat azzal a céllal, hogy a két szabvány kompatibilitását növelje és a könnyű bevezetést elősegítse olyan élelmiszeripari szervezetek számára, ahol az ISO 9001 minőségirányítási rendszer már bevezetésre került. Az ISO 22000 szabvány sikeresen bevezethető önállóan is, függetlenül egyéb szabványoktól és irányítási rendszerektől, eltekintve a szervezet méretétől.
A szervezetek részére az ISO 22000 szabvány bevezetésének időszakában és az alkalmazásban az ISO/TS 22004-ben meghatározott útmutató nyújt segítséget.
Az ISO 22000 szabvány szerinti élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer bevezetése és tanúsítása a következő területeken nyújt előnyt a szervezet számára:

Belső előnyök:
-   higiénia fejlesztése, technológiai fegyelem;
-   vezetés és személyzet közötti kommunikáció javulása;
- feladatok felülvizsgálata és a dolgozók személyre szabott felelősségének világos meghatározása, munkafegyelem javulása;
- még hatékonyabb folyamatellenőrzés, dolgozóellenőrzés, beszállító ellenőrzés, alapanyag és végtermék ellenőrzés;
-  hiányosságok csökkenése, minőségi mutatók javulása;
-  operatív problémamegoldás, állandó fejlődési lehetőség;
- ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerhez és más irányítási rendszerekhez való kompatibilitás – integrált irányítási rendszer létrehozásának lehetősége.

Külső előnyök:
-  vevői bizalom visszanyerése az élelmiszerbiztonság tekintetében;
-  a vásárló és a vizsgáló hatóságok szemében a vállalat imázsának növelése;
-  a szervezet védelmének növelése;
- csökkenő nyomás az ellenőrző hatóságok részéről a minőségi és biztonsági mutatók javulásának függvényében;
-  új termékek könnyebb bevezethetősége a piacon;
-  az adott szektoron belül jobb marketing pozíciók könnyebb és hatékonyabb megteremtése.

 

EXAMPLE: Certificate ISO 22000                           Certification mark ISO 22000

     Tanúsítvány minta ISO 22000                             Tanúsítási jel ISO 22000

 

Az ISO 22000 szabvány útmutatót biztosít egy működő élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer felépítésére és karbantartására. A tanúsított szervezet felhatalmazottá válik a tanúsítvány jel alkalmazására a tanúsított területeken. Lehetőség van ISO 22000 szabvány tanúsítása nélkül HACCP rendszer tanúsítására is, amelyhez HACCP tanúsítvány kiadása történik.

 

Ha érdekli a tanúsítási eljárás, kattintson ide.