HU-Főoldal

Angol

Nemzetközi szervezetek

IAF - Nemzetközi Akkreditációs Fórum, Ausztrália, Cherrybrook

www.iaf.nu

Nemzetközi szervezet, amely egyesíti a világ minden tájáról a nemzeti akkreditációs szolgáltatókat, amelyek megfelelőség értékelést végeznek (irányítási rendszerek, termékek, személyzet, stb.) Az IAF biztosítja, hogy a nemzeti akkreditációs szolgálatok kompetensek és függetlenek legyenek, és hogy a nem-megfelelőség értékelés világméretű rendszerének egységesnek, hitelesnek kell lennie. A nemzeti akkreditációs szolgáltatások révén a tanúsító testületek akkreditálva vannak (a QSCert egyike ezeknek, és az SNAS - a Szlovák Nemzeti Akkreditációs Szolgálat és a CAI - a Cseh Akkreditációs Intézet akkreditálta).

Az IAF minden tagja aláírta az MLA megállapodást (Multilaterális Elismerési Megállapodások), amely biztosítja, hogy az egyes tanúsító szervek által kiállított, a nemzeti akkreditációs szolgálat által akkreditált tanúsítvány (a nemzeti akkreditációs szolgálatnak az IAF tagjának kell lennie) érvényes, és az IAF összes többi tagja elfogadta. Az IAF jogosultsággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy azok az országok, amelyeknek nincs saját képviselőjük az IAF-ban, elfogadják az IAF akkreditációja által kiállított igazolásokat.

 

EA - Európai akkreditációs együttműködés, Franciaország, Párizs

www.european-accreditation.org

Az EA-t 2000-ben hozták létre szervezetként az irányítási rendszerek tanúsításán belül, de más területeken (tesztelés és kalibrálás, termékek tanúsítása, emberek tanúsítása, ellenőrzési tevékenység és a környezetvédelmi vezetési rendszer betartásának ellenőrzése - történő megfelelés értékelésére az EMAS szerint). Az EA tagjai az Európai Unió és az EFTA tagjai, illetve az EU és EFTA tagságát kérelmező országok nemzeti akkreditációs szolgálatai.

Kiegészítő tagság is lehetséges egy másik nemzeti akkreditációs szolgálat számára az Európai országokból. Tagjai számára az EA egységes megközelítést biztosít az akkreditációs tanúsító testületek, laboratóriumok, stb., valamint az akkreditált tanúsítványok, tanúsítások, stb. egyetemes elfogadására. (Az EA valamennyi tagja aláírta a kiállított tanúsítványok kölcsönös elfogadásáról szóló MLA megállapodást - lásd az IAF-ról szóló cikket). A QSCert az SNAS - a Szlovák Nemzeti Akkreditációs Szolgálat és a CAI - a Cseh Akkreditációs Intézet révén csatlakozik az említett nemzetközi szervezethez

ISO - Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, Svájc, Genf

www.iso.ch

Nem kormányzati szervezet, amely szabványokat, műszaki jelentéseket és utasításokat dolgoz ki és ad ki. Több mint 13 700 nemzetközi szabványt dolgozott fel, kidolgozta az ISO 9000 és az ISO 14000 szabványokat. Koordinálja a nemzetközi szabványok létrehozását 145 országon belül, együttműködik más, a kapcsolódó problémákkal foglalkozó nemzetközi szervezetekkel, és támogatja a szabványok harmonizációját és alkalmazását a globális értékeken belül. A tevékenységeket 225 technikai megbízáson (ISO / TC) keresztül valósítja meg, tematikus területek szerint.

Az ISO / TC 176 technikai bizottság kiterjed az ISO 9000 szabványok megalkotóinak megbízásaira. Az ISO 14000 szabványok szerzői az ISO / TC 207 műszaki bizottság alá tartozó bizottságok voltak.

EFAC - A tanúsító testületek szövetségeinek európai szövetsége, Belgium, Brüsszel

www.efac.eu.com

efac

A Tanúsító Testületek Európai Szövetségét (EFAC) 1998-ban hozták létre, válaszul arra az aggodalomra, hogy az európai tanúsító testületeknek nem kell összpontosítaniuk kollektív és egyéni érdekeik előmozdítására mind Európán belül, mind pedig azon túl.

Az alapító tagok a német VAZ, az olasz AIOICI és az ALPI, valamint az Egyesült Királyság ABCB voltak, és az EFAC-ot hivatalosan 2002 februárjában garanciavállalás alatt álló társaságként jegyezték be az Egyesült Királyságban.

A QSCert® 2008. augusztus 7-én lett az EFAC tagja.

 

Certifikát o členstve QSCert v organizácii EFAC